Salman Rushdie – Grimus

0

ianuarie 22, 2013 by luluca02

Grimus este romanul de debut al scriitorului indian Salman Rushdie si cea de-a 4-a carte pe care o citesc de el, celelalte fiind faimoasele  Versete satanice, o carte plina de magia miturilor indiene si musulmane, Copiii din miez de noapte, o carte cu subiect mistic si politic si fantastica Harun si marea de povesti.

Daca romanul Versetele satanice mai poate fi descris si rezumat sau explicat (mai greu dar nu imposibil), Grimus e in schimb un roman labirint. Nici nu stiu de unde sa incep. Grimus e un basm SF, un exponent al realismului magic, o lume incare amerindienii cu pana in par se intalnesc cu aristocrati rusi si englezi burghezi.grimus

Fictiunea si fantezia debordanta a lui Salman Rushdie se revarsa din fiecare pagina, coplesindu-te la propriu.Fiecare fraza are arabescurile ei, imaginile ei cu care iti ia ochii si referinte din toate mitologiile lumii, fiind inevitabil sa nu-ti prinzi urechile la un moment dat. Ai putea crede ca autorul face parada de cultura lui fabuloasa si te umileste trimitandu-te la dictionarul mitologic la fiecare pagina. Dar chiar nu am simtit ca ar fi cazul. Trebuie doar sa te bucuri de lumea care se desfasoara in fata sa cu frenezie si sa sorbi cu nesat toate metaforele si toata poezia acestui roman miraculos.

In mare, Grimus pare a fi povestea taramului vietii fara de moarte si a tineretii fara batranete, deoarece timpul a ramas in loc pe insula Calf, insula nemuritorilor. Un negustor misterios vinde elixirul nemuririi  unor persoane din cele mai diverse, de pe intreg mapamondul. Ulterior, dupa secole de plictiseala, ei isi parasesc lumea lor ( dimensiunea originara) si se stabilesc pe insula Calf, in orasul K, un loc in care toti sunt nemuritori. Astfel, aici se infiripa o societate ciudata, cu propriile ei reguli, care pare sa aiba o singura grija: Grimus, omul care a pus bazele acestei insule si cel a care conduce aceasta lume secreta, cu ajutorul unui Trandafir de Piatra.

Numele acestui zeu local, Grimus, deriva din anagrama pentru Simurg, un fel de pasare Phoenix in cultura persana. Legendele iranieni il prezinta pe Grimus drept o pasare imensa ce poate cara in gheare o balena, ce a vazut de 3 ori pana acum sfarsitul lumii si ca sfarseste mereu dandu-si foc. Inspirat de aceasta legenda si pasionat de ornitologie, imigrantul cu radacini misterioase isi ia numele de Grimus si rolul de a conduce si de a dirija destinele acestei comunitati orginiale de nemuritori.

Din varful muntelui, Grimus dirijeaza tot, nelasand loc liberului arbitru in vietile niciunuia dintre insulari. Chiar si moartea sa este stabilita in cele mai mici amanunte (Grimus isi pregateste o moarte violenta, o moarte de mana gloatei, o astfel de moarte fiind pe plan mitologic singura potrivita pentru renasterea ulterioara) si chiar si asa-zisa sa succesiune. Ceea ce nu poate prevedea insa Grimus este ca pana la urma, succesorul ales, Vultur-in-zbor ar putea sa-si doreasca sa aleag liber…

Si pentru ca nu as vrea sa mai dezvalui nimic din dimensiunile interioare (sic!) ale romanului, vreau doar sa va fac pofta de citit..

„Evident, ca si Grimus, si eu sunt (vorba lui) deschis la minte. Din fericire. Dar astazi deschiderea la minte a fost supusa unei incercari neplacute. Grimus a adus cu el ceva din Calatorie. E prima data cand acele universuri patrund intr-al nostru. A adus doua sticlute. Una plina cu un lichid galben. Una cu lichid albastru.”

„Distrugatoarei tale ii voi spune un ultim cuvant.In acel trecut bun de aruncat la gunoi a existat un moment cand credeam ca ma dorea. Splendoarea acelui moment nu este intunecata de descoperirea greselii mele. Ii multumesc pentru asta. Inceputurile sunt intotdeauna mai bune decat sfarsiturile. Atunci orice era posibil. Acum nu mai este nimic.”

„Uite un lucru interesant: un om e zdravan la cap doar in masura in care subscrie unei structuri dinainte stabilite a realitatii”.

Da, va recomand cu draga inima Grimus, sa-l cititi si sa va imbatati cu fantezia ametitoare a lui Salman Rushdie.

sursa: http://www.thetimes.co.uk

sursa: http://www.thetimes.co.uk

 


0 comments »

  1. […] Copiii miezului noptii, mai colorata decat Harun si marea de povesti si mai plina de metafore decat Grimus. Seducatoarea din Florenta e un foc de artificii. Un roman de referinte culturale si istorice […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history