Animalul inimii

0

februarie 16, 2013 by luluca02

Animalul inimii este o carte despre 4 tineri de etnie germana ce traiesc in Banatul romanesc sub regimul comunist, o carte scrisa de Herta Muller „în memoria prietenilor români care au fost uciși sub regimul Ceausescu.”

sursa:http://bumpshack.com

sursa:http://bumpshack.com

Cu toate astea nu va asteptati la o carte care descrie ororile comunismului in mod obiectiv si analizeaza sistemul politic gresit care afecteaza vietilor oamenilor. Animalul inimii urmareste firul amintirilor,  al memoriei afective, nu judeca aspru sistemul ci te lasa sa intri in 4 vieti nedrepte. In destinele a 4 tineri care nu au voie sa fie ei insisi.

Lucrurile mici, cotidiene, scrisorile de la mama, nebuniile bunicii, grija de a plati chiria, orele de sport, drama tinerilor se tese din lucruri minore. Toate bucuriile stau in umbra Dictatorului. Toate necazurile sunt hranite cu fantezii despre bolile incurabile de care sufera Dictatorul. Oamenii care fac cimitire si cei care sunt ingropati trebuie sa traiasca in aceeasi comunitate, cu zambetul pe buze. In lumea lor, chiar si libertatea  incatuseaza. Sinuciderea nu e un act singuratic al individului. Cei 4 prieteni isi reproseaza la un moment dat prietenia: daca nu ar fi fost prieteni ar fi fost liberi sa incerce sa scape. Dar in conditiile date, daca unul din ei s-ar fi eliberat, fugind in strainatate sau sinucigandu-se, i-ar fi condamnat pe ceilalti. Sa fugi pe camp pana cand pamantul de sub picioarele tale sa devina strainatate…., scrie Muller.

Mai mult decat orice critici obiective aduse sistemului, poezia scriiturii Hertei Mulle te face sa te cutremuri de metaforele grele, asternute pe pagini. Fraze scurte si imagini puternice, care te confrunta cu animalul inimii tale.

sursa:http://www.elefant.ro

sursa:http://www.elefant.ro

„Animalul inimii tale e un soarece.” Inima naratoarei e mereu mica, cat un purice, speriat de moarte, insa destul de puternic pentru a continua sa bata si sa infrunte lumea care ii este impotriva. Tot universul este plin de semne. Trifoii cu patru foi, moartea Lolei, spanzuarata cu cordonul rochiei naratoarei, umbrele inserarii, pensula care picteaza noaptea pe cer, se aduna si se chircesc in animalul inimii, care se zbate neputincios, inhatat de fantasme si realitati dure. Dar care reuseste sa supravietuiasca Raului. Pe care il invinge prin insasi actul sau de supravietuire, care se transforma intr-un triumf amar.

Animalul inimii e o carte care te invata sa rezisti, sa te salvezi, sa traiesti, spune Nora Iuga.

Si refrenul care se-ntinde ca o plapuma peste poeziile Hertei Muller si face sa creasca misterul si magia sumbra a romanului ei trist:

„Aveam cate un prieten in fiecare bucatica de nor

de fapt asa sunt prietenii cand e atata spaima pe lume

mama spunea si ea ca e normal si ca nu accepta sa ma fac prieten

mai bine m-as gandi la ceva serios”.

 


0 comments »

  1. […] in regia Amaliei Olaru. Cum spectacolul este inspirat de romanul Leganul respiratiei, de Herta Muller, nu aveam cum sa ratez […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history