Egoistul

0

aprilie 14, 2013 by luluca02

Nu stiu ce sa scriu despre Egoistul. Vroiam sa o vad de ani de zile insa spectacolul era mereu sold-out, ceea ce m-a facut sa ma resemnez in cele din urma.  Nu am mai trait demult o asemenea bucurie ca aceea pe care am avut-o cand am descoperit ca TNB vinde bilete online si ca inca puteam rezerva bilete la Egoistul.

Egoistul este o piesa scrisa de francezul Jean Anouilh, de fapt ultima piesa a autorului, scrisa in 1981 si considerata o piesa testament, cu nuante autobiografice.

Piesa este despre: refuzul lumii ipocrite si mincinoase de a comunica, nostalgia vremurilor apuse, imposibilitatea dragostei, singuratatea vietii si despre certitudinile si realitatea mortii.

sursa:www.ziarulring.ro

sursa:www.ziarulring.ro

Radu Beligan, in rolul dramaturgului Leon Saint-Pe, face ca piesa sa fie una dintre cele mai ravnite piese printer spectator. Marele actor roman, face un rol genial. La o varsta respectabila, Radu Beligan se dedica trup si suflet si minte spectatorilor sai.  Jucand rolul unui batran dramaturg, din replicile lui Beligan transcede propria lui dragoste pentru teatru, pentru scena si constiinta de a fi ultimul sau rol pe scena. E atata emotie in gesturile cu care multumeste publicului la final, atata umanitate in articularea personajului, inca nu ai cum sa nu iesi impresionat din sala.

Leon Saint-Pe este un batran mizantrop, satul de galagia ipocrita din jur, un batran singur si tacut prins intr-o lume grabita, mincinoasa si ahtiata dupa bani. Lui i se reproseaza adesea ca ar fi egoist, pentru ca vocifereaza si opune o existenta, in fond formala, atunci cand intreaga familie incearca sa-l tapeze de bani. De fapt, el este singurul care cauta o comunicare profunda, relatii adevarate cu celalalt, sperand astfel sa scape de povara singuratatii. Caci, “singura mare maladie a omului este singuratatea. Suntem singuri de la capat pana la sfarsit”, ne sopteste parca  Beligan, filosofand singur si melancolic, din mijlocul unei scene goale, sub un fascicul de lumina rece.

De la momente emotionante si triste, ce iti pielea gaina, piesa trece la replici taioase, sarcastice, pe care Beligan le rosteste cu inteligenta si umorul poznas al unui batran care ti le zice.

Piesa e astfel cand tragica, cand comica, fiind comica pentru ceilalti, caci Saint-Pe, pregatind in secret o piesa, isi regizeaza propria viata ca pe scena, si tragica pentru participant.

Alaturi de Radu Beligan, steaua de necontestat pe firmamentul TNB-ului, joaca si Medeea Marinescu, Silviu Biris, Lamia Beligan (chiar in rolul fiicei dramaturgului), Sanda Toma (care face un rol delicios ca dna Boudard), Mihai Fotino,

E si forma si fond in piesa Egoistul. Textul lui Jean Anouilh e intelligent, sclipitor, caustic si emotionant, iar intreaga distributie interpreteaza magistral, aducand propria lor aura si interpretare textului francez.

Egoistul e o piesa in piesa in piesa. De 3 ori piesa. “Egoistii” e piesa scrisa de Leon Saint-Pe sub ochii nostri, la biroul lui elegant, inspirandu-se din viata. Dar ce nu stie Leon Saint-Pe despre el este ca el este un personaj din Egoistul, scris de Jean Anouilh, inspirandu-se din viata. Din viata sa si a umanitatii, in general. Si undeva intr-o a treia dimensiune, sortii, sa fie destinul sau Dumnezeu, sa fie Brahma sau alt creator al lumii, cu pulbere cosmica sau cerneala oceanelor o fi scriind cineva pe o carte: Egoistii, piesa in 2 acte?


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history