Noaptea muzeelor 2013: cifre, poze si povesti

0

mai 19, 2013 by luluca02

Noaptea Muzeelor a fost sarbatorita aseara de 32 de institutii culturale din Bucuresti si de peste 144.350 vizitatori, aflam de pe site-ul oficial al Noptii Muzeelor.

Pe langa cifrele oficiale, numarul mare de bucuresteni incrancenati sa participe la eveniment era vizibil aseara pe strada. Cozile de la muzee au crescut exponential cu inaintarea in noapte. Astfel, daca la ora 7-8 te puteai asa la coada linistit, cu doar 100-200 de oameni in fata, pe la ora 1 in fata Muzeului Antipa nu mai aveai loc nici macar pe trotuar, iar coada se dispera diform spre bulevard.

Muzeul National de Istorie, 18 mai 2013, pe la ora 19:30.

Muzeul National de Istorie, 18 mai 2013, pe la ora 19:30.

Muzeul Grigore Antipa, 18 mai

Muzeul Grigore Antipa, 18 mai

Eu am avut noroc si am intrat rapid la Muzeul de Istorie, unde se putea vizita expozitia permanenta Columna lui Traian si expozitia temporara „Columna lui Traian, o perspectiva artistica in viziunea lui Pietro Santi Bartoli, artist din secolul XVII.

Muzeul National de Istorie

Muzeul National de Istorie

Daca expozitia permanenta este cea pe care o stim cu totii, pe cea temporara abia daca o remarcai. Exponatele constau in tablouri dupa schitele lui Pietro Santi Bartoli, asezate in jurul columnei mari din centru. Din pacate nu era semnalizata in niciun fel, iar tablourile aveau explicatii exclusiv in limba italiana.

DSCN0357

De la Muzeul de Istorie am plecat spre expozitia „World Press Photo Awards” din Piata Universitatii. Pe drum, ne-au atras atentia cateva baloane colorate la intrarea Facultatii/Fundatiei Spiru Haret. Asa am aflat ca aici avea loc o expozitie a studentilor la arhitectura, care imaginasera un Bucuresti de vis intre Unirii si Piata Victoriei. Expozitia avea un iz tineresc, modern. Vizitatorii erau invitati sa-si spuna parerile si sa scrie pe pereti ce-si doresc ei de la Bucuresti.

DSCN0379

DSCN0380

In plus, studentii iti aratau si cum se fac si se vopsesc vasele din cultura Cucuteni.

DSCN0382DSCN0383

Expozitia “World Press Photo Awards” e gazduita intr-un spatiu special amenajat in acest sens in Piata Universitatii si o puteti vizita pana pe 26 mai, daca ati ratat-o aseara.

Printre fotografiile expuse, o buna parte erau de-a dreptul socante, fotografii din Siria si Palestina, iar altele erau coperti pentru povesti frumoase sau dramatice.

Dintre cele care mi-au placut cel mai mult:

DSCN0392DSCN0398

Si cam atat cu muzeele, caci aseara s-a jucat teatru pe Bulevardul Regina Elisabeta nr 45 si nu aveam cum sa ratez evenimentul, mai ales ca era introdus in circuitul Noaptea Muzeelor.

Organizatorii, Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania (UGSR)  si Asociatia de Cooperare Europeana Ovidius  i-a invitat pe vizitatori la  3 piese de teatru: Bullets over Lipscani, Colibiri si Anul viitor la aceeasi ora.

Eu am fost la Bullets over Lipscani, o piesa regizata de Eugen Gyemant si adaptata dupa Bullets over Broadway al lui Woody Allen. Ca orice text de Woody Allen sau adaptat dupa el, discursul actorilor a fost savuros, cu multe momente comice datorate cand textului, cand jocului actorilor, in special al lui Catalin Babliuc, care a facut un multirol exceptional.

Una peste alta, cam asta ar fi un bilant aproximativ al Noptii Muzeelor 2013, editia a 9-a.


0 comments »

  1. […] rest, ramane de vazut daca editia de anul acesta va fi la fel ca Noaptea Muzeelor 2013, cand Muzeul Antipa a blocat Calea Victoriei, datorita numarului extrem de mare de vizitatori ce se […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history