Marea iubire a lui Sebastian (II)

0

iulie 7, 2013 by luluca02

Sambata a fost o zi ploioasa. Afara ploua torential, iar la Godot se juca teatru. Marea iubire a lui Sebastian e o piesa cu un singur personaj, Leny Caler, actrita ce-si traieste batranetea melancolic, visand cu nostalgie la Mihail SebastianLeny Caler, intruchipata de Rodica Mandache, nu e insa singura pe scena. E inconjurata de umbrele trecutului care o invaluie precum fumul tigarii lui Sebastian, jucat de Marius Manole, care striga din trecut cu dragoste, durere sau gelozie.

sursa:www.ziare-pe-net.ro

sursa:www.ziare-pe-net.ro

„Aseara l-am visat pe Mihai..”

Alaturi de Leny si Sebastian, se afla Stefan Valeriu si Corina, personaje ale piesei lui Sebastian, „Jocul de-a vacanta„,ale caror voci se striga si se cheama din extremitatile scenei. Piesa, Jocul de-a vacanta, ar fi fost scrisa de Mihail Sebastian special pentru Leny Caler, iar vocea Corinei, se vrea un alter ego al cochetei Leny.

„Piesa a fost un succes. Am facut un rol mare..”

Intrepatrunderea dialogului dintre Leny si Mihail cu replicile Corinei si ale lui Stefan Valeriu sporesc emotia piesei. Daca Leny si Mihail se cearta si sunt amuzanti, Stefan Valeriu lanseaza inrebari grele, ale caror raspunsuri plutesc peste destinul iubirii celor doi.

De asemenea, secventele muzicale, bine alese, as spune, creeaza o atmosfera boemo-romantica, amintind de vremurile Bucurestiului interbelic sau intervin in visarile lui Leny, pentru a-i spori tragismul.

„Mi-e dor sa fiu fericit..”  „Mi-e dor sa fiu fericita..”

De la discutii despre teatru, viata actorilor, modalitatea in care textul unei piese este incorporat de actor in propriul lui eu, de la cochetarii femeiesti, priviri intense, scene de gelozie, piesa se indreapta crescendo spre un final tragic. Mihail Sebastian moare lovit de un camion in 1945, iar Leny, „care s-a incapatanat sa traiasca” e singura martora a iubirii lor trecute.

„Cel mai grav e ca tinerii de azi pot sa traiasca fara iubire”. „Eu sunt o romantica incurabila…”

Momentele in care vocea calda si asprita de varsta a Rodicai Mandache ne poveste cu un nod in gat despre Sebastian mort, plutind sub mormane de flori, intr-o zi de mai, sunt intr-adevar emotionante.

Zice la un moment dat Leny Caler, ca a observat ca atunci cand ea se emotioneaza pe scena si publicul se emotioneaza, avertizandu-ne parca pentru momentul in care Rodica Mandache se emotioneaza si emotia ei ajunge pana la spectatori.. Intr-un singur cuvant, Marea iubire a lui Sebastian, e o piesa sensibila, care te emotioneaza.. Are un lirism profund, bine conturat de gesturile, privirle si vocile lui Marius Manole si Rodica Mandache.

Si apoi din intuneric, rasuna puternic vocea lui Istvan Teglas, si apoi muzica care izbucneste din surdina, iar piesa se sfarseste, lasandu-ne sa-l visam pe Mihai.

„Aseara l-am visat pe Mihai. De 3 nopti il visez pe Mihai…”


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history