Pierduti in noaptea japoneza

0

iulie 7, 2013 by luluca02

Dupa ce mi-au placut la nebunie, „Dans dans dans” sau „La capatul lumii si in tara aspra a minunilor„, „1Q84″, iata ca am gasit in sfarsit o carte de Haruki Murakami care nu m-a impresionat: romanul „In noapte„.

In noapte” este un roman ce se petrece noaptea. Intr-o singura noapte. Personaje diferite se intalnesc in miez de noapte si incearca noaptesa-si inteleaga viata. Mari, o tanara pasionata de lectura si chineza, citeste toata noaptea in baruri, refuzand sa mearga acasa il intalneste in noapte pe Takahashi, un tanar pasionat de jazz, pe Kaoru, fosta luptatoare, azi manager al unui love hotel din Tokyo, dar si o frumoasa prostituata chineza, brutalizata de un client.

In timp ce Mari, renunta la lectura sa pentru a intalni toti acesti oameni ghidati de destine bezmetice, sora sa, Eri Asai doarme cufundata intr-un somn profund timp de luni de zile.

Dar cititorul nu e nici el un cititor obisnuit in noapte. Cititorul este un voyeurist profesionist. Haruki Murakami ne inzestreaza cu o camera video si un ochi precum o lentila Canon: putem da zoom si ne putem apropia de orice coltisor al orasului. Astfel, cititorul reuseste sa patrunda chiar in camera lui Eri Asai si sa priveasca cum doarme linistit aceasta frumusete japoneza, sa se mire cand televizorul se aprinde fara a fi conectat la electricitate si sa se intrebe de ce nu poate Eri Asai sa iasa din lumea somnului.

Cartea tese o noapte plina de farmec, plimbarile prin parcul cu pisici si panoramele deasupra orasului, fiind un adevarat rasfat pentru cititor. Pe langa asta insa, povestea pare sa nu se inchege, ramanand ca un puzzle risipit la intamplare pe covor. Fie lipsesc niste piese, fie cititorul a renuntat sa le mai lege sau nu poate sa le reuneasca intr-un tablou perfect. Fie Haruki Murakami vrea sa admiram faremele unei lumi neintelese, stand chiar pe marginea ei si admirandu-i frumusetea neinteleasa.

Si bineinteles, cititi cartea noaptea, ascultand jazz, caci Haruki Murakami ramane un izvor nesecat de jazz frumos si spumos.


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history