Casa ingerilor

0

iulie 8, 2013 by luluca02

Tocmai ce am terminat de citit cea mai recenta carte a lui Pascal Bruckner, Casa ingerilor, recent lansata la Bucuresti in prezenta autorului.

sursa:www.elefant.ro

sursa:www.elefant.ro

Casa ingerilor este un roman ce seamana intrucatva cu Hotii de frumusete. Daca in Hotii de frumusete, frumusetea perfecta era considerata o sfidare la adresa societatii si bizarul cuplu din munti era indreptatit sa distruga aceasta frumusete care ii jena pe locuitori normali si urati ai Terrei, in Casa ingerilor Antonin declara razboi cersetorilor fara capatai, care sfideaza omenirea prin hidosenie.Eroul romanului lui Pascal Bruckener, Antonin Dampierre este un tanar agent imobiliar, obsedat de curatenie, cu accese violente. In urma unei intamplari bizare petrecute in munti in Austria, Antonin ramane fara sa stie putin obsedat si iritat de batranete si mizerie, iar intr-o zi frumoasa, plimbandu-se prin Paris, realizeaza ca oamenii strazi de cea mai joasa speta, bolnavii care isi lasa bubele sa straluceasca in soare si fac parada de hidosenia lor, sfideaza lumea prin uratenia lor. Si cum vietilor lor sunt inutile chiar si lor insisi, Anontin ticluieste un plan maret de exterminare a acestor paduchiosi ai planetei.

Incercand sa se familiarizeze cu lumea cersetorilor, Antonin ajunge voluntar la Casa ingerilor, o resedinta dedicata ingrijirii cersetorilor si oamenilor strazi, intretinuta de spectaculoasa Isolde de Hauteluce. Asadar, ziua le curata ranile de puroi, iar noaptea planuieste cum sa le ia gatul… pana intr-o zi cand toate acestea se schimba.

„Stii de cat timp e nevoie pentru ca cineva sa ajunga vagabond? De cateva zile. Nu te mai speli, nu te mai barbieresti, nu-ti mai schimbi hainele, te lasi in voia sortii si te duci la fund. Daca nimeni nu-ti intinde o mana, esti pierdut. Ajungi la acel punct de unde nu mai exista cale de intoarcere.”

Iscodind mizeria Parisului in incercarea sa de a purifica orasul, Antonin se vede tras in adancurile mizeriei. Ura lui activa impotriva hidoseniei se transforma intr-o obisnuinta de a coabita cu hidosenia, de parca toata lumea civilizata ar avea nevoie sa-si intalneasca in strada semenul cersetor, sa se vada ca intr-o oglinda inversata. Sa primeasca aceasta palma peste fata data de saracia lucie si existentei animalice luxului si vietii pretentioase.

„Intr-o buna zi ajungi sa nu mai urasti, nu din marinimie, ci de lene, fiindca ura consuma prea multa energie”.

Casa ingerilor este un roman de citit pe nerasuflate, cu interesante schimbari de perspectiva, care ofera o interesanta descriere a unui Paris sacabros si invita la o reflectia asupra conditiei umane si a propiei conditii sociale.

sursa:blog.carturesti.ro

sursa:blog.carturesti.ro

 


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history