Muzeul inocentei

1

iulie 28, 2013 by luluca02

Muzeul inocentei este cea mai frumoasa poveste de dragoste pe care am citit-o in ultimii ani.

Orhan Pamuk transforma Instanbulul in cel mai romantic  si mai nostalgic oras din lume si fiecare rasarit de soare peste Bosfor intr-o declaratie de dragoste.

« Nimeni nu stie, de fapt, ca traieste cea mai fericita clipa a vietii sale atunci cand o traieste. »

Povestea din Muzeul inocentei ar putea fi banala si triviala : Kemal, un tanar bogat din Istanbul se indragosteste de verisoara sa saraca, Fusun, in ajunul logodnei sale cu Sibel. Ca un tanar bogat, optimist si increzator in steaua lui, Kemal se gandeste sa intemeieze o familie model alaturi de Sibel si sa-si traiasca pasiunea arzatoare cu Fusun, pe ascuns. Nimeni, nici macar el insusi, nu banuieste cum il va mistui dragostea pentru Fusun…

sursa:http://www.cotidianul.ro

sursa:http://www.cotidianul.ro

Cum Fusun nu accepta sa devina amanta lui Kemal, multumindu-se cu doua ore de iubire dupa-amiaza, pe furis, aceasta dispare din viata lui.. iar Kemal incepe sa cunoasca chinurile dragostei.

« -Ce e dragostea ?

–          Oare ce sa fie ?

–          Dragostea este sentimentul de atasament pe care-l incearca Kemal, care o priveste pe Fusun plimbandu-se pe sosele, pe trotuare, prin case, prin gradini si prin camere, ori stand in gradini de ceai, restaurante si la cina.

–          Hmmm.. frumos raspuns !spunea Fusun. Dar cand nu ma vezi, dragostea dispare ?

–          Atunci devine o obsesie, o boala groaznica ! »

Neputincios in fata amintirilor care nu-l lasa sa traiasca in prezent, Kemal isi pierde propria viata, traind exclusiv prin si pentru iubirea lui.

O cauta pe Fusun in toate femeile. O vede in umbrele grabite ale necunoscutelor de pe strada. Are imaginea ei imprimata pe retina si o regaseste in toate colturile Istanbulului. Tinand in gura lingurita cu care a mancat ea, o aduce mai aproape de el.

Astfel, Kemal incepe sa adune tot felul de obiecte care au apartinut sau care ii aduceau aminte de iubita lui, in apartamentul din blocul Compasiunea, unde acestia s-au iubit timp de 2 luni. De-a lungul anilor, aceste obiecte se inmultesc considerabil, iar cititorul tinde sa vada in Kemal un biet obsedat,o umbra a unei fiinte umane reale. Tensiunea din sufletul lui si asteptarea incordata a momentului in care Fusun se va intoarce la el, se ridica precum aburul din foile cartii si ajung pana la cititor. Fara sa vrei, condamnandu-l pe Kemal pentru boala lui, te pomenesti asteptand-o pe Fusun, visand la ea.

4213 mucuri de tigara, tablouri, bibelouri, solnite, batiste, cercei, genti,fotografii, carti postale, bilete la film, pahare, lingurite si cate si mai cate alte obiecte isi vor gasi locul in muzeul inocentei, muzeu dedicat dragostei.

Kemal construieste un altar, o lume dedicata dragostei lui. O lume plina de obiecte ce capata noi semnificatii, ce devin Fusun.

Si stiti care sunt ultimele cuvinte ale lui Kemal, acest tanar istanbulez care si-a prefacut viata in iubire, care a trait mistuit de dragoste si senzualitate, chinuit de absente si alinat de fantasme, ultimele lui cuvinte au fost : « Sa stie toata lumea ca am avut o viata nespus de fericita ».

« Orhan Pamuk a scris un roman de dragoste care poate fi oricand asezat alaturi de Lolita, Doamna Bovary si Anna Karenina ». (Financial Times). Da, doar ca mult mai frumos…

sursa:www.evz.ro

sursa:www.evz.ro


1 comment »

  1. […] e un audioghid obisnuit. Cum iti pui castile pe urechi, Orhan Pamuk iti va vorbi despre romanul lui Muzeul Inocentei si te va introduce in muzeu, iar apoi Kemal, eroul din roman, iti va povesti despre sentimentele […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history