Seducatoarea din Florenta

0

august 19, 2013 by luluca02

„Paunii dansau pe pietrele acelei dimineti din Sikri si in departare marele lac licarea ca o fantoma. [..] Orasul e o seducatoare. Cand te saruta esti pierdut, fie ca esti om de rand sau rege.”

Fatehpur Sikri, orasul fantoma al imparatului mogul, Akbar, construit la cateva zeci de kilometri de Agra, resedinta de drept a imparatilor moguli din India, este cel mai bine pastrat oras-cetate din subcontinentul indian. Odata intrat pe poarta inalta, plina de modele inflorate arabesti si marmura colorata, ai impresia ca timpul sta pe loc. Cladirile roz-caramizii ale moscheei, ale cladirii haremului, ale dormitoarelor regale, ale staulelor pentru camile, gradinile intinse si verzi, numeroasele iazuri verzi si palate infrunta neclintite timpul. Odata intrat in Fatehpur Sikri, Orasul Victoriei, lumea galagioasa a Indiei se imbraca in tacere. Iti poti auzi pasii pe dalele mari de marmura si doar murmurul rugaciunii razbate in curtile intortocheate dintre moscheea cu ziduri mari si apasatoare.

sursa:www.mostlyfotos.com

sursa:www.mostlyfotos.com

Salman Rushdie umple de viata strazile Fatehpurului fatoma de astazi. Il umple de galagia pietelor, de zarva femeilor certarete din harem, de siluetele spelbe ale eunucilor, de vorbele de duh ale lui Birbal si de vocea poruncitoare a imparatului Akbar.

Seducatoarea din Florenta este o carte despre doua orase: Fatehpur Sikri si Florenta, o poveste ce se imbina in moduri neasteptate si care te atrag in covorul colorat si detaliat al unei miniaturi. Farmecul insezizabil, de legenda antica al Indiei se imbina in carte cu farmecul palpabil, contururile pastelate al unuia din cele mai frumoase orase europene, Florenta.

Dar ce legatura poate fi intre ducatul florentin si o cetate mogula din centrul Indiei? Niciuna sau un manunchi incalcit de ite si povesti si legende, amintiri si fantome ale iubirii care se deplaseaza lin, tulburand incaperile sufletului si miscand perdelele din camerele regale mongole si inclinand firele de iarba de pe colinele florentine.  Salman Rushdie uneste aceste doua orase printr-o poveste de dragoste spusa de un menestrel bizar, Mogore dell’Amore, care se infatiseaza cutezator in fata regeului Akbar.

„Fiintele umane sunt insfacate si ii insfaca pe altii la randul lor. Daca puterea e un tipat, atunci vietile oamenilor sunt traite in ecoul tipetelor altora.” Iar personajele cartii se insfaca unul pe altul si se prind intr-o hora fabuloasa, creind o frumoasa poveste despre iubire, despre femeie si despre oras.

Dar cu Salman Rushdie nu poate fi niciodata vorba de o singura poveste. El fabuleaza, inventeaza, creeeaza si recreeaza lumea la fiecare pas.  Ne duce pe campul de lupta persan, in gradinile din palatul Topkapi din Istanbul, in Florenta renascentista, la vanatoare de sturzi in padurile florentine, in cruciada piratilor impotriva necredinciosilor, in haremul regal, in bordelurile din Florenta si in visele celui mai admirat imparat mogul si in cautare de mandragore vii. Ne vorbeste despre cele 3 gratii, cele 3 seducatoare ale Florentei, dar de fapt el este adevaratul seducator.

sursa:www.massimomessaphotogallery.it

sursa:www.massimomessaphotogallery.it

Ne ispiteste cu cantecul paunilor din zori, cu apele limpezi ale raului Arno, cu petrecerile hedoniste ale Florentei, cu fosnetul salvarilor de pe culoarele palatelor orientale. Te face sa crezi ca lumea reala e cea pe care ti-o imaginezi. Sotia favorita a lui Akbar este una inventata de el, tinuta in viata de propria lui imaginatie, in timp ce pictorul  Daswwanth, indragostit de printesa cu ochii negri, se ascunde intr-un colt de tablou, pentru a face parte din lumea ei de acuarela. „Akbar a inteles ca daca granita dintre lumi putea fi traversata intr-o directie, atunci putea fi traversata si din cealalta. Un visator putea sa se transforme in visul sau.”

Seducatoarea din Florenta este cea mai frumoasa carte a lui Salman Rushdie. Mai frumoasa ca Versetele satanice, mai poetica decat Copiii miezului noptii, mai colorata decat Harun si marea de povesti si mai plina de metafore decat Grimus. Seducatoarea din Florenta e un foc de artificii. Un roman de referinte culturale si istorice notabile si o poveste spusa frumos si cu drag. Un bilet de calatorie catre locuri si timpuri inaccesibile profanilor.

 

seducatoarea

 

 

 


0 comments »

 1. Ionut Alin spune:

  Salut,

  Iti urmaresc atent post-urile de pe blog. Imi place cum scrii. Asta m-a determinat s-mi deschid si eu un Blog. Vreau sa intru si eu in comnunitatea voastra si o sa-mi postez zilnic opiniile. Am inceput deja. Acesta este Blog-ul meu: http://opinieseparata.blogspot.com
  Te invit sa facem schimb de link-uri in Blogrol. Asta daca iti place desigur cum scriu.
  Eu sunt la inceput dar sper ca vom fi prieteni pe viitor.
  Daca esti interesat contacteaza-ma la adresa: rainbowmediabucharest@yahoo.com
  Eu am sa te urmaresc in continuare! Tine-o tot asa!

  Cu stima,
  Ionut Alin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history