Calatorie in Tahiti

0

decembrie 7, 2013 by luluca02

Pe strada Doamnei, intr-un colt uitat, ingehsuita lnaga alte carti, statea stinghera o carticica fragila.  Acoperita de alte carti si reviste, cartea si dezvelea seducator un fragment de coperta: un bot de caine portocaliu si un cot de femeie, ce parea desprinsa dintr-un desen de Gauguin. Noa-noa si alte scrieri. In coltul din stanga jos, putin sters, cu cerneala mancata de vreme: Editura Meridiane, 1600 de lei, 1994. Destul cat sa-mi dea ghes curiozitatea. Am insfacat cartea si, supriza: Noa-noa si alte scrieri, de Paul Gauguin. Cum Paul Gauguin? Paul Gauguin pictorul? Am rasfoit-o repede sa ma conving ca scrierile ii apartin si nu e altcineva care a scris despre el. Cand am vazut ca autorul cartuliei este chiar Gaguin, am stiut ca pret de cateva ore voi pleca in insulele Marquize si singurul meu regret era subtirimea cartii.

caine

Paul Gauguin este pictorul meu preferat. Face parte din trio-ul fermecat de oameni care ma inspira si pe care mi i-am luat drept mentori de peste timpuri, tablouri si carti: Mircea Eliade, Boris Vian, Paul Gauguin. De ce este de admirat Paul Gauguin mai mult decat alti pictori?Pentru ca a parasit singura lume pe care o cunostea pentru una absolut noua si complet diferita, in care a avut curajul sa se scufunde, lasand la o parte orice prejudecati. Plecand in Tahiti, Gauguin s-a nascut a doua oara si a recreat lumea. Nicicand calatoria nu a insemnat mai mult…

Paul-Gauguin - Nevermore - 1897

In urma cu o luna doua priveam in Musee d’Orsay pentru prima oara, panzele originale ale lui Paul Gauguin si resimteam o emotie bizara. In forfota matinala a unui muzeu parizian faimos, cu valuri de susoteli in engleza, japoneza, spaniola si franceza, cu exclamatii de uimire si masuri aritmice de tocuri de pantofi, femeile tahitiene ramaneau impasibile si ma priveau drept in ochi cu toata tacerea grea din privirea lor intunecata. Tablourile tahitiene ale lui Gauguin au ceva solemn in ele, ca niste ofrande aduse vietii si naturii salbatice. In fiecare umbra si ipostaza, simti parca urma zeilor ascunsi in peisajul tropical.

Daca tablourile lui transmit fiorul inefabil al unei lumi aflate la capatul lumii si pe care o simti undeva in tine, in mod difuz, eram curioasa sa citesc Noa-noa si alte scrieri si sa vad ce simtea exact Gauguin, plimbandu-se pe sub cocotieri.

„Spune, ce ai vazut?” (Charles Baudelaire)

Sub acest motto incepe Gauguin sa depene povesti si picturi. „Ocolind Morea, descopeream insula Tahiti. […] La prima vedere, insula aceasta mica nu are nimic feeric, nimic care sa poate fi asemuit  cu minunatul golf Rio de Janeiro, de pilda.” Dar Gauguin se indragosteste curand de Tahiti si de toti zeii pe care acestia ii ascunde prin copaci, dupa nori, in ochii femeilor tahitiene. „Nu mai simt trecerea zilelor si a orelor, nu mai stiu ce e rau si ce e bine. Fericirea e atat de straina de curgerea vremii, incat inlatura din mintea noastra ideea de timp; si cand e frumoasa, viata e buna.”

tahitian-mountains-1893

Cam asa scrie Gauguin.. frumos, o scriere de pictor. Iar Tehura, sotia lui tahitiana, ii dezvaluie intreaga religie tahitiana. Din acel moment, intreaga lume si intreaga carte se umple de zei si de povesti cu zei. Stelele cazatoare devin tupapau, duhuri nefericite, care strabat cu tristete valea cea mare, cautand drumul spre sine. fluxul si reflxul sunt zei gemeni, iar pamantul e rodul iubirii dintre Taora (soarele) si Hina (luna). Omul tahitian se inchina in fata naturii iar lumea se umple de poezie.

Calatoria cu Gauguin in Tahiti te umple de incantare si inspiratie! Desi cartea e destul de micuta, ajungi sa cunosti esentialul despre lumea tahitiana, afli putin despre ce s-a intamplat inainte ca tabloul sa fie pus in rama, si timpul si spatiul nu mai exista: esti acolo in Tahiti, in coliba cu Gauguin care prea preocupat sa-si tina jurnalul si sa picteze, nu-ti spune un cuvant. Dar tu, un spectru din viitor poti sa vezi tot ce scrie, ghicesti ce simte. Te bucuri de dupa-amiezele toride din insule. Si intorci paginile, una cate una.

dadove

 

 


0 comments »

  1. Ajaytao2010 spune:

    Nice reading about you

    Thanks for visiting my blog. Be in touch. Browse through the category sections, I feel you may find something of your interest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history