De la Waters la Similea: o carte cu cantec

0

ianuarie 12, 2014 by luluca02

Sunt carti a caror poveste o porti cu tine peste ani. Sunt carti care te impresioneaza printr-un detaliu nesemnificativ pentru restul povestii. Sunt carti pe care doar ce le deschizi si te atasezi de ele. Pentru ca dincolo de carti sunt oameni care candva au trait un moment, o clipa, care i-a scos din timp. Un moment in care erau aproape de a fi geniali, fericiti, uimitori, cum ar fi zis Marin Sorescu. Si sunt cantece care te fac sa retraiesti aceste timpuri sacre, cand frunzele fosnesc altfel, cand vazduhul miroase exact asa cum iti amintesti. Si sunt si cantece care declanseaza singure o poveste, o amintire de neuitat. Trebuie sa fi experimentat, macar odata in viata, sentimentul ca aluneci din profan in sacru, ca momentul pe care il traiesti va dainui pe veci in tine. De la Waters la Similea e o carte care colectioneaza astfel de momente.

sursa:www.andimoisescu.ro

sursa:www.andimoisescu.ro

Radu Paraschivescu, coordonatorului volumului De la Waters la Similea, a provocat cartiva „oameni cool” sa scrie despre muzica lor. Despre muzica lor, adica despre cantecul la care tin cel mai mult, la melodia care le-a marcat cumva amintirea. Deci, nu e vorba aici de a alege cantecul preferat dintr-o mie de cantece. Ci de cantecul acela care a produs o bucurie, care te-a revoltat, care ti-aduce aminte de o dezamagire cuibarita in suflet, care iti aminteste de ceva anume, de cineva anume, care te readuce pe tine cel de acum cativa ani langa cel de azi.

De la Waters la Similea e o simfonie pe 14 voci cunoscute in peisajul romanesc, Andi Moisescu, Iulian Comanescu, Radu Naum, Dan C Mihailescu si altii, unde se imbina balade rock, concerte clasice de Ceaikovski, consoane ragusite de la Leonard Cohen si acorduri ample de la Angela Similea.

Daca Oana Pellea povesteste cu atata emotie de Leonard Cohen si Famous blue raincoat, Iulian Comanescu vorbeste cu ironie si umor despre Cristina si Maria Raducanu, iar Alexandra Rusu de la Booktopia se joaca cu imaginatia si inventeaza povesti cu Kirsten Dunst si Jens Lekman (o descoperire muzicala mai mult decat frumoasa).

Cat am citit si ras-citit volumul lui Radu Paraschivescu, am ascultat bineinteles toate melodiile despre care se vorbea. Am descoperit povesti emotionante. Am descoperit melodii pe care inca le mai ascult. Daca va ganditi s-o cititi, si v-o recomand din inima, va sfatuiesc sa aveti pe aproape un player unde sa puteti asculta toate melodiile acestei carti. De la Waters la Similea e o carte cantatoare.

Si sunt complet de acord cu Radu Paraschivescu care spune „Nu concep o zi fara citit”, adaugand ca zilele sunt de neconceput si fara muzica.

 


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history