Picasso:artist si demon

0

octombrie 5, 2014 by luluca02

Se spune ca Picasso isi schimba femeile, la fel de rapid pe cat isi schimba si stilul de pictura. O mare parte din portretele realizate de Picasso sunt ale sotiilor, amantelor si iubitelor lui.

Surviving_Picasso_Anthony_HopkinsPrietenii, spunea ca lui Picasso ii era imposibil sa ascunda o noua iubire de ochii celorlalti, deoarece aceasta aparea mereu in picturile lui. Un chip nou, o coloristica noua, nu indicau altceva decat o noua prezenta feminina.

Filmul lui James Ivory, Surviving Picasso/Picasso: artist si demon surprinde povestea de dragoste dintre Pablo Picasso si Francoise Gilot, singura femeie din viata pictorului, destul de puternica sa-i opuna rezistenta si in cele din urma, sa-si refaca viata dupa relatia cu Picasso.

FrancoisGilot_PabloPicassoDesi Francoise Gilot a scris o carte despre aceasta etapa a vietii sale, Viata cu Picasso, aceasta s-a opus realizarii acestui film si nu a acceptat sa fie ecranizata propria carte. Astfel, James Ivory a trebuit sa se reorienteze, folosindu-se de cartea Ariannei Huffington, „Picasso:Creator and Destroyer” ca sursa de inspiratie si adaptare pentru scenariul peliculei.

In Surviving Picasso, Francoise (Natascha McElhone), o tanara studenta la arte isi sfideaza familia si renunta la propria ei viata si dorinte, pentru a se dedica iubirii pentru Picasso. Caci a-l iubi pe Picasso, era o misiune in sine, iar pictorul cerea iubitelor sale, nici mai mult nici mai putin decat promisiunea ca va fi iubit si adorat vesnic. Bineinteles, in timp ce ele trebuiau sa ii ofere totul, el nu era obligat sa ofere nimic inapoi.

Surviving-Picasso-1193928901Cunoscandu-l pe Picasso, Francoise, ajunge sa le cunoasca si pe toate fostele lui iubite. Decadenta acestora, stropul de mila si atentie pe care il cersesc continuu fara niciun pic de demnitate, inertia din care traiesc in amintirea clipelor petrecute cu Picasso, ii ofera lui Francoise o imagine inspaimantatoare a ceea ce devine orice femeie dupa o perioada de convietuire cu Picasso.

Una din amantele sale, Dora Maar, ii spune: „Fara el nu mai e nimic. Dupa Picasso, nu mai exista decat Dumnezeu”, in timp ce o alta fosta amanta, Marie-Therese Walter, ii scrie in fiecare zi scrisori de dragoste si asteapta rabdatoare zilele de joi si duminica, cand Picasso binevoieste sa o viziteze.

Surviving_PicassoDesi avertizata de aceste spectre, Francoise Gilot isi continua idila pasionala cu Picasso, asumandu-si toate riscurile. Cand insa relatia dintre cei doi se strica, deoarece Picasso revine la vechile sale naravuri, Francoise are curajul de a analiza foarte bine situatia in care se afla si de a-l parasi. Dintre toate iubitele lui, ea singura vede monstrul care se ascunde in Picasso si decide ca nu ii poti inchina intreaga viata unui astfel de om. Astfel ca pleaca la Paris cu copii, iar ulterior se va recasatori.

Picasso este interpretat de Anthony Hopkins, un actor cu resurse nelimitate. Hopkins intra foarte bine in pielea personajului si recreeaza un Picasso, crud, plin de vanitate si apetit sexual, sarmant si tiran.

„Fac o gramada de greseli, dar si Dumnezeu face.”

„Imi plac pisicile salbatice. Sunt mereu gravide, caci nu se gandesc la nimic altceva decat la dragoste.”

Pablo Picasso a fost unul din cei mai cunoscuti Don Juani ai secolului, un barbat care isi pretuia in primul rand arta, apoi pe sine, si pe al treilea loc femeile, sau mai degraba sa fie adorat de femei. Acestea cadeau in plasa sarmului sau si erau apoi devorate. Doua dintre fostele lui amante, au sfarsit prin a se sinucide, in timp ce restul nu s-au recasatorit si au suferit dupa ele intreaga lor viata. Toate, cu exceptia lui Francoise Gilot.

Portret Francoise Gilot

Portret Francoise Gilot

 


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history