Femeia sfasiata

1

octombrie 19, 2014 by luluca02

Femeia sfasiata de Simone de Beauvoir este o carte pe care orice femeie ar trebui sa o citeasca. Asa mi-a spus o prietena cu ceva vreme in urma.

Femeia sfasiata este de fapt o nuvela mai lunga a lui Simone de Beauvoir, ale carei interpretari au dezamagit-o pe autoare. Feminista convinsa, Simone de Beauvoir a scris aceasta carte cu scopul de le face pe cititoarele sale femei sa o critice pe Monique, personajul central al nuvelei, pentru dependenta sa emotionala si materiala fata de un barbat. Sa o critice si sa se indepareze de acest tipar, compatimind-o si spunandu-si ca nu e bine sa depinzi toata viata de un barbat.

Adevarul este ca in 1967, cand a aparut Femeia sfasiata la Gallimard, majoriatatea cititoarelor s-au regasit partial sau total in Monique si in loc sa o compatimeasca, au inteles-o.

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir

Femeia sfasiata are forma unui jurnal, intins pe o perioada de 6 luni, inceput de Monique, care se confrunta cu destramarea casniciei sale. Dupa peste 20 de ani impreuna, cu 2 fete deja adulte, cuplul Monique-Maurice incepe sa se destrame. In timp ce Monique ramane victima esecului conjugal, Maurice incepe o viata noua, alaturi de Noellie, o avocata tanara, cu o cariera de succes.

Cand sotul incepe sa se intalneasca cu alta femeie, universului lui Monique se prabuseste. Fiind toata viata mama si sotie, aceasta se afla pe punctul de a-si pierde identitatea, caci sotie nu mai este din momentul in care Maurice o paraseste, iar atributiile de mama ii sunt reduse consistent din momentul in care fiicele ei se muta la casele lor.

„Oamenii fericiti nu au istorie. Numai in disperare, tristete, cand se simt sfaramati si deposedati de ei insisi, simt nevoia de a-si povesti viata, de a se constitui intr-o poveste.” Caci fara o intriga, fara o drama, nu exista povesti.

Pentru o femeie care se trezeste deodata singura, dupa ce si-a dedicat intreaga viata unor oameni care acum isi doresc sa se elibereze de ea si sa isi traiasca viata dupa bunul plac, pentru Monique, aceasta singuratate o copleseste si o duce aproape de nebunie. Lipsita sa copii si de sot, singurii care o defineau, ea devine incapabila sa aiba o parere despre ea insasi, incearca sa-si dea seama cum o vad ceilalti, iar aceasta auto-analiza ii intensifica procesul de alienare.

„Sunt nelinistita. Cum ma vad oamenii? Obiectiv vorbind, cine sunt eu? ”

Ca tehnica narativa, Simone de Beauvoir explica in  Tout compte fait ca a recurs la doua procedee distincte, a vorbi direct si a face tacerea sa vorbeasca.

„A cere publicului sa citeasca printre randuri, e periculos.[…] Nu vroiam sa spun direct aceasta poveste banala, ci sa arat, prin intermediul jurnalului intim, cum victima incearca sa fuga de adevar.[…] Ea isi tese singura tenebrele in care se afunda pana la a-si pierde propria imagine.

rompue10Simon de Beauvoir adauga ca si-a dorit ca cititorul sa citeasca Femeia sfasiata ca pe un roman politist, aruncand indicii ici si colo, pentru ca noi sa o descoperim la final pe Monique, asa cum descoperi un faptas in romanele politiste. Acestei tehnici narative i se adauga si disperarea lui Monique care ajunge sa creada ca totul este regizat in jurul ei, ca sfarsitul ei este demult premeditat de cei din jur, care se simte sufocata de universul in care traieste, si unde nu gaseste nici bucuria de a trai, nici dorinta de a muri.

„Ce grad de inertie putem atinge,cand suntem complet singuri, sechestrati! […] Nu mai pot sa traiesc. Nu vreau sa mor.”

Dar cine este calaul? Am putea intelege ca este chiar victima. O poti privi pe Monique ca pe o femeie care si-a dedicat prea mult viata sotului si copiiilor, si care simte ca a esuat pe ambele planuri. Ceea ce o sfasie. O poti privi de la departare, spunandu-ti ca tu stii, ca un barbat nu e un bilet de loterie, nu e o asigurare de viata, nu e o promisiune eterna de protectie si fericire.

Te poti uita la ea si sa decizi ca este important sa ai o slujba, o pasiune, ceva care sa fie numai al tau, si care sa ramana al tau si cand toti cei din jur au plecat. Oamenii pasionati de ceva au fost mereu oameni puternici, pentru ca au stiut mereu cine sunt.

Poti sa intelegi ca nu poti trai prin procura. Nu-i poti coplesi pe ceilalti sa traiasca dupa modelul tau si sa traiesti pentru fericirea lor.

Te face sa te gandesti, ca iubirea nu e eterna, si o casnicie nu e un basm fara sfarsit. Dragoste cu forta nu se poate, si oricand, unul din parteneri se poate deface, atat de usor, din ce ati cladit impreuna cu greu.

Orice ai crede, si la orice te-ar face sa te gandesti, daca ai citit Femeia sfasiata, ai fost avertizata. Cauta-ti un punct de sprijin pentru atunci cand o sa cazi.

 


1 comment »

  1. […] 4.Femeia sfasiata – Simone de Beauvoir – Editura Humanitas – 8 puncte Femeia sfasiata e o carte pe care orice femeie ar trebui sa o citeasca si sa traga propriile concluzii. Femeia sfasiata de Simone de Beauvoir reuneste 3 nuvele despre 3 femei diferite, fiecare confruntandu-se cu o alta problema: gelozie, invidie, batranete, singuratate. Citeste intreaga recenzie Femeia sfasiata! […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history