Ida – intre lumini si umbre

0

ianuarie 18, 2015 by luluca02

Ida, filmul lui Pawel Pawlikowski, este un film altfel in peisajul cinematografiei recente. E un film despre tacere si reflectie.

Filmat alb-negru, cu cadre lungi si statice asupra personajelor, la nivel vizual pelicula nu te oboseste ci iti arata parca o serie de fotografii vechi, din care reusesti sa aduni o poveste, o drama din trecut.

ida poster

Personajele principale, atat Ida (Agata Trzebuchowskacat) cat si matusa sa Wanda (Agata Kulesza), ne apar mereu putin invaluite in umbra. Fetele lor nu ne sunt niciodata aratate in lumina totala, asa cum privirile lor sunt lungi, tacerile semnificative.

Ida este pe punctul de a se calugari cand isi cunoaste singura ruda: pe Wanda, o femeie singura de 40-50 de ani, care cauta refugiu in alcool si aventuri sexuale. Curand insa aflam de ce Wanda se poarta ca o fantoma si cum Ida este de fapt o calugarita catolica-evreica.

Cele doua femei pleaca intr-un road trip, in cautarea ramasitelor pamantesti ale parintilor Idei si fiului Wandei, ucisi in Polonia nazista.

ida 2

Cele doua personaje fac un cuplu ciudat: Ida murmura rugaciuni la orice pas, in timp ce Wanda agata barbati si bea incontinuu. Inocenta Idei este mereu provocata de matusa sa Wanda, care o chestioneaza pe tema sexualitatii si incearca sa ii starneasca curiozitatea. Ida este misterioasa si tacuta, in vocea si gesturile Wandei transpare marea durere cu care este nevoita sa traiasca, toata alura ei de femeie puternica provenind din faptul ca a fost nevoita sa faca fata, dar de fapt simte goala si lipsita de semnificatie.

ida

Tacerile dintre cele doua femei, zambetul Idei cand i se fac complimente legate de frumusete, umbrele si cadrele alb-negru, fac ca filmul sa-ti ramana in cap ca o icoana. Tocmai simplitatea impresioneaza in Ida si emotioneaza.

In plus, simfonia „Jupiter’ de Mozart pe care Wanda o asculta in mod obsesiv si jazz-ul lui Coltrane contribuie la creerea atmosferei care face din Ida un film deosebit.

Daca nu intelegeti de ce un film alb negru a primit in 2014, trofeul pentru cel mai bun film la premiile Academiei de Film Europene, o sa intelegeti cand il vizionati. Ida e pur si simplu, filmul perfect!

ida 4

 

 


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history