Filme de Oscar: The Imitation Game

0

februarie 15, 2015 by luluca02

The Imitation Game, in regia lui Morten Tyldum, cu Benedict Cumberbatch si Keira Knightley este un film destept si calculat, precum masina pe care Alan Turing vrea sa o inventeze.

The Imitation Game aduce in prim plan povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematicianul de geniu care in timpul celui de-al doilea razboi mondial, este angajat de guvernul britanic pentru a descifra misterioasele coduri ale masinii nemtesti Enigma. Alaturi de colegii sai matematicieni, Alan Turing construieste o masina care sa decodeze mesajele nazistilor si sa ii ajute pe Aliati sa castige razboiul.

_TFJ0226.NEF

Filmul incepe insa in Manchester, 1951, cand politistii suspecteaza o spargere in casa lui Alan Turing, ne poarta in perioada razboiului, aratandu-ne cine este de fapt Alan Turing si importanta muncii sale. Chinuindu-se sa gaseasca algoritmul castigator si sa se inteleaga cu colegii, Turner isi aminteste de studentia si adolescenta sa. Filmul descinde astfel treptat din timpurile prezente pana in trecut, in timpul celui de-al doilea razboi mondial si in adolescenta lui Alan Turing. Cu fiecare secventa ce schimba axa temporala telespectatorul descopera noi informatii ce il ajuta sa adauge noi piese la puzzle-ul pe care il reprezinta The Imitation Game.

imitation game

Detaliile se leaga perfect, totul este calculat cu precizie, filmul insusi ne introduce in mintea unui matematician, dar asta e poate si ceea ce il face sa para cam rece, sau prea calculat si lipsit de o emotie vie, care sa te faca sa plangi sau sa indragesti personajele.

Pe langa subiectul Enigma, filmul abordeaza si un subiect delicat: legea britanica in acea vreme ce condamna homosexualitatea ca pe un act de indecenta, iar cei gasiti vinovati erau fie trimisi la inchisoare, fie puteau alege un tratament hormonal care ii facea impotenti si le reducea libidoul. Alan Turing a fost victima acestei legi in 1952, cand a ales tratamentul hormonal, caci daca ar fi intrat la inchisoare nu si-ar fi putut continua munca de a crea inteligenta artificiala, un calculator care sa gandeasca, masina considerata prototip pentru calculatoarele pe care le folosim astazi.

imitation-game-3

Astfel, eroul celui de-al doilea razboi mondial devine depresiv si in cele din urma se sinucide. Filmul pastreaza insa o distanta rece fata de ceea ce inseamna viata privata a lui Alan Turing, accentul ramand pe figura de matematician si geniu, fara sa ne introduca in angoasele si abisurile acestuia.

The Imitation Game este un film puzzle, pare mai degraba un film detectiv, unde tehnica reuseste perfect dar din care lipseste putin umanitatea si caldura.

 

 

 


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history