Aferim, Radu Jude!

0

aprilie 20, 2015 by luluca02

Cel mai nou film al regizorului Radu Jude (tot el a regizat Cea mai fericita fata de pe pamant si Toata lumea din familia noastra), Aferim a fost premiat cu Ursul de Argint pentru regie, la Festivalul de Film de la Berlin, editia februarie 2015.

Premiul castigat, subiectul istoric al filmului toate au starnit valve in jurul peliculei Aferim. Un film romanesc apartinand unui regizor din asa-zisul Noul Val, care nu mai este un film de apartament, cu 2-3 personaje, al carui principal actiune este dinamica psihologica a personajelor. Un film romanesc istoric care insa nu ridica in slava trecutul glorios al romanilor. Un film diferit.

aferim

Aferim este un road movie, de pe cararile Valahiei, in 1835, ai carui principali calatori sunt zapciul Constandin (actorul Teodor Corban) si fiul sau, Ionita, ca dorobant (actorul Mihai Comanoiu). Acestia pornesc pe urmele tiganului Carfin (actorul Cuzin Toma), care a fugit de la mosia boierului si stapanului sau Iordache (actorul Alexandru Dabija), caci avusese legaturi amoroase cu Sultana (actrita Mihaela Sirbu ), sotia boierului, iar acesta isi pusese in gand sa il pedepseasca napraznic.

Ce  reproseaza unii filmului? Lipsa actiunii. In film, nu se intampla nimic, nu se tese nicio intriga, nu se da nicio lupta intre bine si rau. Daca vrei actiune, ai gresit filmul. Aferim nu e un western si nici vreo lectie de istorie. Aferim e un film despre viata valahilor din 1835, un film despre societatea de azi si mai ales un film despre filosofia romaneasca de viata.

aferim 2

Dialogul personajelor este cu siguranta unul din elementele cu care Aferim te cucereste. Acestia vorbesc colorat, arhaic, injura ca la gura cortului, isi dau peste bot cu expresii neaose, originale, stiute si nestiute, pline de umor.

„Eu ii zic ca sunt calugarita si el ma desface la izmene”

Imaginile filmului sunt un alt aferim pentru Radu Jude si Marius Panduru, responsabilul pentru imagine. Codrii Valahiei, dealurile, vadurile, satra de pe malul raului sunt exceptional de frumoase in antiteza cu societatea omeneasca cotropita de moravuri rele, de betii si batai.

„Suntem nimic. Pai nu-ti dai seama cat de mici suntem noi pe lumea asta? Vai de curu nostru. Niste scantei in jarul asta.”

Si asa revenim la sufletul filmului: conditia umana si societatea romaneasca. Cei doi calatori, zapciul si dorobantul, pleaca intr-o calatorie initiatica, care pentru fiecare are o semnificatie diferita. Zapciul, care o priveste ca pe ultima calatorie in viata, isi intareste convingerea in puterea de neclintit a sortii, isi inclina capul pentru ultima oara in fata ordinii sociale si isi accepta micimea in fata vietii. Pentru dorobant este o calatorie initiatica spre maturizare, care il transforma dintr-un copil inocent intr-un tanar care stie de-acum ca viata e grea.

„Asa e lumea asta facuta. Nu poti sa o intorci cu umarul. Traim cum putem, nu cum vrem.”

Din toate oftaturile zapciurile si intelepciunea lui resemnata, vedem cum personajele se resemneaza in fata destinului, in fata sortii care ordona lumea dupa cum vrea. Singura lor posibilitate de revolta e injuratura. Tiganii plang si se zbat si injura laolalta cu ceilalti viata asta blestemata.Viata nu-i prilej de sarbatoare, ci o calatorie, cu bune si cu rele, iar daca ai parte de o zi buna, sa te pregatesti pentru inca 5 rele.

„Si cat suntem vii, traim ca mortii si ca aiuritii.”

aferim 3

Dar in ordinea sociala din Aferim, regasim perfect lumea de azi. Padurile gem sub zgomotul topoarelor, cei bogatii profita fara mila de pe urma celor slabi, saracii sunt oropsiti si muncesc de trei ori mai mult decat boierii, preotii sunt departe de piosenia pe care o presciu, iar dreptatea apartine celor puternici si bogati. Si daca personajele se intreaba la inceputul filmului, cand coboara lin de pe coama dealului ce or sa zica despre ei si daca or sa isi mai aminteasca de ei „ipochimenii de peste 200 de ani”, ipochimenii stau cuminti in scaunele din cinema si desi atat de departe, lumea alb-negru de pe ecrane se identifica tacit cu societatea de azi.


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history