Winter Light: Bergman si tacerea lui Dumnezeu

0

decembrie 13, 2015 by luluca02

Ingmar Bergman ne pune in fata conditiei umane si a intrebarii asupra existentei lui Dumnezeu, asupra credintei sau necredintei noastre, in filmul sau filosifc, Winter Light.

winter light posterCa imagine, filmul are o frumusete austera, sugerand o atmosfera aspra si rece, tipica unei ierni suedeze, cu nuante dure de negru si alb taios.

Winter Light este o imagine a unei ierni suedeze dintr-un orasel fara importanta dar si o metafora a starii sufletesti a preotului Tomas (Gunnar Bjornstrand). Natura capata caracteristicile sufletului, ca in romantism, filmul lui Bergman abordand teme ce apartin cu predilectie romantismului: moartea, singuratatea si intr-o oarecare masura revolta.

Filmul surprinde criza existentiala a pastorului Tomas, care este nesigur de credinta sa in Dumnezeu.  Trecand printr-o perioada arida a vietii sale, avand inima inghetata si incapabila de iubire, Tomas reflecta asupra vietii si este chinuit de tacerea si absenta lui Dumnezeu.  Are vreo putere rugaciunea? Unde este Dumnezeu? Ne asculta el rugamintile? De ce nu ni se arata? De ce nu este nicaieri acolo unde il cautam? Si toate intrebarile par sa se indrepte spre una singura: exista Dumnezeu?

Intrebarile pastorului Tomas, suferinta profesoarei Marta sunt oneste, sunt personale, sunt lupta fiecaruia dintre noi cu zidul obscur care ne inconjoara existenta si pe care ne dorim sa-l escaladam, sa-l daramam si sa aflam in sfarsit daca existenta noastra are un sens si care este acesta..

Marta: Dumnezeule, de ce m-ai creat sa fiu mereu nemultumita? Atat de inspaimantata si atat de trista? De ce trebuie sa imi dau seama cat de nenorocita sunt? De ce sa sufar inspaimantator pentru lipsa mea de semnificatie? Daca suferinta mea are un sens, atunci spune-mi, ca sa imi pot purta durerea fara sa ma plang. Sunt puternica. Mi-ai dat un trup si un suflet puternic, dar nu mi-ai dat niciodata o misiune demna de puterea mea. Da un sens vietii mele si am sa fiu sclavul tau ascultator.

ingmar bergman/ winter light

ingmar bergman/ winter light

Atunci cand pescarul Ionas, cuprins de ganduri sinucigase in fata propriei sale descoperiri a inexistentei sau nepasarii lui Dumnezeu in fata lumii, vine la pastorul Tomas pentru un sfat, acesta nu stie cum sa il incurajeze. Intrebarile lui Ionas sunt si intrebarile lui. Nu are cum sa il linisteasca pe Ionas, pentru ca aceeasi liniste o cauta si el pentru sine.

Prin in aceast viscol interior, in aceasta lupta intre Dumnezeu si lipsa credintei, pastorul Tomas este o fiinta uscata, moarta, care nu mai poate oferi nimic semenilor sai, nici alinare, nici ajutor, nici iubire. Pe de alta parte, Marta, care isi accepta lipsa de credinta, care se impaca cu ideea lipsei lui Dumnezeu si cu a unei vieti fara divinitate, iubeste, sufera, e vie.

winter

Desi filmul Winter Light nu ofera vreo concluzie sau vreun raspuns in fata framantarilor si intrebarilor privind sensul vietii si Dumnezeu, exista o scena in film, care pare sa sugereze ca debarasarea de lumea crestina si conditia crestina a omului ca fiinta facuta dupa asemanarea lui Dumnezeu, de un Tata ceresc iubitor, dar lasat singur pe pamant intr-o singuratate coplesitoare, este o posibla cale spre o viata in pace cu tine insuti. Chiar daca poate lipsa lui Dumnezeu inseamna si acceptarea unui sens al vietii, caci astfel individul scapa macar de dilema, de intrebarea coroziva: de ce atata liniste din partea lui Dumnezeu? Este vorba de scena cand Tomas, in biserica, se gandeste ca viata e mai tolerabila si poate fi traita mai usor, inteleasa mai bine fara existenta unui Dumnezeu, iar lumina ce razbate prin geamul bisericii devina mai puternica, mai stralucitoare.

Algot: ” Cand Isus era pe cruce, si atarna acolo, a strigat: „Dumnezeule, Dumnezeul meu! De ce m-ai abandonat?” A strigat cat de tare a putut. A crezut ca tatal ceresc l-a abandonat. A crezut ca tot ceea ce a predicat a fost o minciuna. In momentele de dinainte sa moara, Isus a fost cuprins de indoiala. Cu siguranta, trebuie sa fi fost cea mai mare suferinta a sa. Tacerea lui Dumnezeu.

 

winter light

Winter Light/Ingmar Bergman

 

 


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history