Ultimul suspin al maurului

0

decembrie 16, 2015 by luluca02

Ultimul suspin al maurului si cel mai recent roman de Salman Rushdie pe care l-am citit.

A povesti Ultimul suspin al maurului ar fi un fel de povestire in rama, caci romanul este o poveste: povestea familiei indiene Gama – Zogoiby de origine iudeo-portugheza si al membrilor sai excentrici pe parcursul a 4 generatii.

Salman Rushdie ne invaluie ca de obicei intr-un roman fluviu, cu povesti care se tes din toate partile, unindu-se intr-un imens si magnific desen. Lui Salman Rushdie ii place sa scrie si se vede asta din modul in care fata sa tasneasca viata si poveste din fiecare personaj din aceasta carte. Nu trece pe nimeni cu vederea, se opreste asupra tuturor, pentru a ne spune ceva, pentru a ne face curiosi si a ne tine acolo, in lumea familiei Gama -Zogoiby pana la final.

salmanPrin istorisirea vietii acestui clan, autorul ne introduce in India fascinanta a secolului XX, in inima si in mintea unor personaje cu un destin iesit din comun, legate in diferite moduri de figurile politice care fac istoria Indiei in acest secol agitat si marcat de independenta subcontinentului indian.

Maurul este chiar naratorul, ultimul vlastar al neamului Zogoiby, jumatate catolic indo-portughez, jumatate evreu, nascut cu un handicap la o mana dar si cu strania caracteristica de a imbatrani de doua ori mai repede decat normal. Maurul, ultimul copil al cuplului Aurora – Ambraham reprezinta punctul final al familiilor Gama si Zogoiby, rezultatul monstruos si bizar al unor secole de certuri si aventuri extravagante dar si finalul indienilor in India, al celor de alta religie decat cea hindusa, si vazuti ca straini odata ce reprezentatii unui nationalism hindus hegemonic ajunge la putere.

Romanul Ultimul suspin al maurului este destul de sumbru. Ferocitatea omului, depravarea, lipsa sa de sens este prezenta atat pe panzele Aurorei cat si in viata de zi cu zi. Dar asta nu inseamna ca Salman Rushdie renunta la umor, sau la ironie, sau la exuberanta.

Ultimul suspin al maurului este un roman-pictura, de dimensiunile panzei Guernica, si poate intalnind aceeasi filosofie a omului, lup pentru om; un roman pictura in care pe masura ce citim observam tot mai multe detalii, urmarim personajele pe parcursul vietii lor, ne cufundam in detalii, pentru ca apoi sa observam totul cum se intrepatrunde indepartandu-ne de tablou.

Da, eram fericit in desertul vietii adultilor, intre obligatiile care le absorbeau pe surorile mele si bizareriile parintilor mei ale caror extravagante sfarseau prin a fi considerate lucruri banale, de zi cu zi, si intr-un fel nu mi-am schimbat parerea, raman convins ca ceea ce este bizar este ideea de norma, notiunea ca oamenii au vieti normale, banale.. Deschideti usa oricarei familii, asta vreau sa zic, si veti descoperi o tara a minunilor, la fel de macabra si de salbatica ca a noastra.

salman-rushdie


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cauta cautare cautand

Plimbare pe elefanti

Like me on Facebook

Follow Blog via Email

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

S-au alăturat 3 abonați

dada history